Aarne Puu. Ma elan ruumis.




Meie mees Krakovis


 Aarne Puu. Ma elan ruumis.

Tiritamm. 2020. 180 lk.

Sügisel on hea luulet lugeda, siis on loodus ka kuidagi… kirkam ja meeleolukam. Avastasin mõne aasta eest Aarne Puu nimelise autori. Olin kergelt jahmunud tookord tema debüüti lugedes ja pisut üllatunud tänagi, kui sirvisin seda viimast üllitist. Ei saa just öelda, et ta väga tuntud nimi oleks, sestap mõni infokild võiks siin ikka olla, niisiis: sünniaastaks on märgitud talle aasta 1948, õppinud psühholoogiat ning filoloogiat Tartu ja Krakovi ülikoolis, viimases õpetanud isegi eesti keelt. Kõrvalt on ta veel tegelenud tõlkimisega, poola keelest on ta eestindanud nii Lemi kui ka Sapkowskit, samuti vahendanud poola keelde eesti kirjanike loomingut. Aga eks ole see luuletamine ka omal moel tõlkimine, millegi sõnastamatu sõnadesse seadmine, et maailma paremini tunnetada ja tajuda. Siia valikkogusse alapealkirjaga „Luulet 1985 – 2020“ on kokku võetud Aarne Puu, ilmselt ma ei liialda, kui ütlen, et tema poeesia paremik.
Mõne sõnaga on keeruline midagi autori tekstide kohta öelda, seal taga on ju enamasti autor ise, aga proovida võib ikka. Minu jaoks on ta hea luuletaja, sellega on ehk oluline kirja saanud. Siin kogus on mitmeid luuletusi, mis juba ilmusid tema esikkogus „Ring on nii pikk“ (1990). Ühtlasi pandi juba tookord allhoovuste jõujooned paika, mida hiljem on edasi arendatud. Ikka need küsimused enda kohta, eksistentsialism, korduvate motiividena käivad läbi aegumatud märksõnad nagu aeg, mälu, hirm, mida siis nostalgitsedes võetakse vaagida. Kusjuures tuleviku suhtes ei ole autor sugugi optimistlik, ja kui tekib mõni õnnehelgem seik, siis on need kuskil sealpool, uneilmas, teisel kaldal. Vägisi jääb mulje, et autor jätab hüvasti, palju on juttu surmast, lahkumisest, eluring saaks justkui täis, kui tsiteerida debüüdi pealkirja „Ring on nii pikk“. Siiski on autor palju käinud ja näinud, satutakse küll Kadrioru parki jalutama, Tallinna vanalinna, Hiiumaale ja Euroopasse, aga ikka ollakse kurb, mõtlik, et mitte öelda nukkertõsine. Tema naljatamised on samuti musta huumoriga varjundatud „… maja taga kasvavad / õunapuud ja seened / meil on ka toredad naabrid / eile nad kostitasid meid / võrratu puskariga…“ ( Nädalalõpp, lk 80). Kaanepilt on küll heledates toonides, kuid luules jääb domineerima pigem pimedus. Vormilt on tegemist lakoonilise vabavärsiga, mida on väga lihtne lugeda, sest erilist keelelist akrobaatikat ei harrastata, samuti ei ole luuletused kujunditega üle koormatud. Valitseb juhanliivilik lühidus ja põhjamaine kainestev kargus. Aga paremat aimu annavad luulest ikka värsid ise, millest mõned siia ära toon.
Oktoobris soovitati lugeda jubejutte, leidsin ühe, milles ei räägita küll juttu, kuid teatav õõv on sellest hoolimata kohal.
Salahirmude hunt
Ööpimeduse
ja salahirmude hunt
hiilib nüüd jälle
igal kuuvalgel ööl
meie hingede ligi
seal me siis vähkreme
kuum-karedas voodis
unetult hommikuni
me palged kahvatavad
liikmetest pageb jõud
ja koiduhahetuseni
me laubal pärlendamas
külm ja kleepuv
hirmuhigi
(lk 57)

Midagi iroonilist, midagi eestlaslikku


Eesti rahva laul
Rigadi-rägadi
risti -rästi
mida me teeme
teeme hästi
teeme nii
nagu meid kästi
lükkame maha
tallame porri
pärast kui vaja
tõstame püsti
ega ühma
isegi
sorry
(lk 140)

***
Ma
olen lugenud
tuhandeid raamatuid
häid ja kehvemaid ning kriminulle
olen kirjutanud luuletusi
halbu natuke paremaid
ehk paar tükki
jääb neist ka kirjanduslukku
olen armastanud kümneid naisi
saledamaid ja paksemaid
korralikke ja Viru litse
aga ometi ütlevad kõik
et mul on ainult
see üks
elu
(lk 53)

Luuletusi on siin palju, ühe istumisega lugemiseks isegi liiga ohtralt, koguarv annab tulemuseks 158 teksti. Mis ma siin välja toon on ainult jäämäe veepealne osa. Ka luulet on erinevat, kui iga luuletus kirjutada ümber proosaks, mitte sonett novelliks, aga kas või vabavärss jutustuseks, oleks luule maht ehk suurem kui proosal ongi. Kuhu ma jõuda soovin, on see, et minu isikliku arvamuse kohaselt on luule tuum siiski lembelüürikas, mida on palju kirjutatud, tehakse praegu ja luuakse veel loodetavasti edaspidi juurde. Kuigi mingi ammendumise, korduma kippumise oht valitseb ka luules, tundub see, mille siia pikaks venima kippuva postituse lõppu leidsin, kuidagi algupärane, sundimatu ja empaatiline.

***
Aeglaselt
ja hingeldades
tõuseb armastus
mööda nagisevat puutreppi
vahepeal istub puhkama
on juba vana ja väsinud
trepist alla komberdav saatus
märkas teda
istus kõrvale tegi juttu
pakkus suitsu ja pudelist rüübet
nüüd on armastusel
päevad täis tööd ja tegemist
õhtul keedab ta tahmunud potis süüa
päeval korjab
õllepurke ja pudeleid
mida siis saatus tassib
oma võidunud seljakotis
kokkuostupunkti
kui sajab vihma
vaatavad nad
õhtuti telekat
näib et neil
on tõesti
koos
hea
olla
(lk 26-27)



Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Maie Parrik. Viies Ratas.

Ilmar Trull. Jänese valitud palitud.

Heljo Mänd: "Sügise süda".